Praca DZIEKANATU: Poniedziałek, Wtorek, Środa, Piątek: 8.00 - 15.30, soboty 8.00-13.30. W czwartki Dziekanat zamknięty.
Praca KANCELARII: Poniedziałek, Piątek 8.00 - 16.00, pierwsza i ostatnia sobota m-ca 8.00-14:00

Uwaga studenci kierunku Dietetyka – nowy rachunek bankowy: 92 1020 5242 0000 2502 0273 9977

Szczegóły dotyczące efektów kształcenia realizowanych w ramach poszczególnych przedmiotów można odnaleźć w zakładce „Dla studenta- Sylabusy”

W ostatnim czasie zawód Dietetyk cieszy się ogromnym zainteresowaniem z powodu epidemii chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy czy otyłości, ale również ze względu na możliwość niezależności zawodowej.

Kierunek Dietetyka to 3-letnie studia licencjackie przygotowujące do pracy z pacjentem w poradniach dietetycznych, zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, szpitale, DPS-y), żłobkach, przedszkolach oraz w cateringu, firmach produkujących zdrową żywność, inspekcji sanitarnej, restauracjach dietetycznych oraz organizacjach konsumenckich i komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych i SPA. Istotą w wyborze tego kierunku w NWSM jest fakt, że wykształcenie zdobywane jest na Wydziale Profilaktyki i Zdrowia w uczelni medycznej. Plan studiów obejmuje przedmioty kliniczne, m.in.:

Kliniczny zarys chorób,
Żywienie kliniczne dorosłych,
Żywienie kliniczne dzieci,
Żywienie w chorobach nerek,
Żywienie w diabetologii,
Żywienie w opiece paliatywnej i długoterminowej,
Dietetyka pediatryczna,
Podstawy diagnostyki laboratoryjnej.

Studenci uczą się w multimedialnych salach wykładowych, laboratorium chemicznym, pracowni technologii żywności, pracowni komputerowej. Grono nauczycieli akademickich tworzą wysokiej klasy specjaliści z zakresu dietetyki, technologii żywności oraz lekarze. Absolwenci, otrzymując tytuł licencjata dietetyki, przygotowani są do: sporządzania diet w leczeniu różnych chorób, w tym zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, oceny stanu odżywienia, leczenia niedożywienia, poradnictwa dietetycznego, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup społecznych, prowadzenia edukacji żywieniowej.Plany kształcenia na kierunku Dietetyka w NWSM przewidują realizację ponad 3500 godzin dydaktycznych (wykładów, ćwiczeń, seminariów) w tym 960 godzin praktyk zawodowych realizowanych w: poradniach dietetycznych, szpitalach, poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych, DPS-ach i zakładach przygotowujących żywność.

Studia kończą się Egzaminem Dyplomowym w formie pisemnej i praktycznej.

Ukończenie studiów I stopnia jest równoznaczne z osiągnięciem kwalifikacji PRK na poziomie VI. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia lub studiów podyplomowych.

Grupa treści ogółnych

  1. Psychologia ogólna
  2. Doraźna pomoc przedmedyczna
  3. Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  4. Metodologia badań naukowych i statystyka
  5. Ochrona dóbr intelektualnych

Grupa treści podstawowych

  1. Anatomia człowieka
  2. Fizjologia człowieka
  3. Patofizjologia
  4. Biochemia ogólna i żywności
  5. Mikrobiologia ogólna i żywności
  6. Genetyka
  7. Chemia ogólna i nieorganiczna
  8. Chemia organiczna
  9. Kliniczny zarys chorób
  10. Towaroznawstwo
  11. Organizacja pracy w zakładach żywienia
  12. Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii

Grupa treści kierunkowych

  1. Żywienia człowieka
  2. Dietetyka pediatrycznej
  3. Kliniczny zarys  chorób
  4. Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
  5. Proteomika z metabolomiką w dietetyce
  6. Biologia medyczna
  7. Analiza i ocena jakości żywności
  8. Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  9. Technologia żywności i potraw
  10. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
  11. Chemia żywności
  12. Podstawa dietetyki
  13. Przetwórstwo żywności
  14. Konserwanty i barwniki w żywności
  15. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
  16. Regionalne zwyczaje żywieniowe
  17. Parazytologia
  18. Dieta alternatywna

Grupa treści fakultaywnych

  1. Wychowanie fizyczne
  2. Język  angielski
  3. Technologia informacyjna
  4. Język migowy
  5. Fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie
  6. Psychodietetyka
  7. Polityka żywieniowa na świecie
  8. Alergie pokarmowe
  9. Związki biologicznie czynne w żywności
  10. Żywienie kliniczne dorosłych
  11. Żywienie kliniczne dzieci
  12. Żywienie w diabetologii
  13. Żywienie w chorobach nerek
  14. Rola rodziny w żywieniu
  15. Zaburzenia odżywiania w podłożu psychogennym
  16. Żywienie ludzi starszych
  17. Żywienie w opiece długoterminowej i paliatywnej
  18. Żywienie ciężarnych i kobiet w ciąży
  19. Poradnictwo dietetyczne
Copyright © 2022 Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna. Wszelkie prawa zastrzeżone.